Porozitatea părului – cheia către o îngrijire de succes cu ajutorul uleiurilor

Păr porozitate

Cum se alege un ulei de păr? Nu este suficient doar să determinaţi proprietăţile sale şi să le utilizaţi pentru soluţionarea problemelor cu care vă confruntaţi. De cele mai multe ori, s-a demonstrat că, de exemplu, uleiul de cocos, care ar trebui să prevină uscarea părului, poate intensifica electrizarea părului. Secretul constă în potrivirea uleiului cu tipul de porozitate a părului. Mai jos veţi găsi toate informaţiile necesare.

Din moment ce am introdus uleiurile în îngrijirea zilnică a părului, vom începe să ne uităm cu mai multă atenţie la structura părului. Prin analiza atentă a părului şi a necesităţilor acestuia, vom putea să potrivim uleiurile în funcţie de compoziţia de acizi graşi. Aceasta este cea mai bună metodă pentru a face aplicarea cu ulei mai eficientă şi mai uşoară.

Este momentul potrivit să cercetăm mai profund ce este porozitatea părului!

POROZITATEA PĂRULUI – Caracteristica structurii părului, mai exact gradul de deteriorare, determinat de cât de ridicate sunt cuticulele de pe tulpina părului. În funcţie de porozitate, putem distinge trei tipuri de păr, iar cunoaşterea porozităţii părului ne va garanta o îngrijire eficientă.

Puteţi avea:

  • păr cu porozitate redusă (dificil de stilizat, fără volum),
  • păr cu porozitate medie (electrizat, slăbit şi tern),
  • păr cu porozitate ridicată (uscat, deteriorat şi fragil).

De ce cunoaşterea porozităţii părului este atât de importantă?

Porozitatea este crucială în cazul în care plănuiţi să începeţi aplicarea uleiurilor la nivelul părului. S-a dovedit că potrivirea uleiurilor în funcţie de porozitatea părului poate aduce cele mai bune rezultate posibile. Cele mai bune efecte sunt asigurate atâta timp cât îngrijirea se potriveşte structurii şi necesităţilor părului. Aplicarea uleiului potrivit nu va oferi doar rezultate mai bune, ci va preveni, de asemenea, supraîncărcarea părului. Supraîncărcarea părului este posibilă doar dacă utilizăm un ulei nepotrivit. Prin urmare, merită să definim porozitatea părului nostru pentru a-l putea trata eficient.

Cum se poate identifica porozitatea părului?

Există trei metode pentru a determina porozitatea părului, care pot fi efectuate din confortul casei dumneavoastrp. Acestea nu conferă o garanţie de 100% că părul dumneavoastră este porozitatea rezultată, dar, în general, acestea sunt suficiente pentru a alege uleiul potrivit pentru părul dumneavoastră. Pentru a fi siguri, testul profesional de porozitate a părului poate fi efectuat într-un cabinet de tricologie sau la un salon de păr care dispune de microscop.

Vă prezentăm aici cele mai comune metode de determinare a porozităţii părului!

• Testul apei – turnaţi apă pură într-un pahar transparent, introduceţi câteva fire de păr şi observaţi modul în care se comportă acestea. Acest studiu determină gradul de absorbţie a apei, care creşte odată cu creşterea porozităţii părului. Testul cu ajutorul apei este efectuat cel mai bine pe diferite părţi ale părului, deoarece vârfurile părului pot avea o porozitate diferită decât părul de la rădăcini. Cum se clasifică porozitatea părului?

a. Părul cu porozitate redusă va pluti la suprafaţă pentru mult timp deoarece nu absoarbe apa;
b. Părul cu porozitate medie se va scufunda încet deoarece absoarbe apa la o rată medie;
c. Părul cu porozitate ridicată se va scufunda rapid deoarece absoarbe imediat apa.

• Test cu ajutorul uleiului de cocos – aplicaţi la nivelul părului ulei pur, nerafinat de cocos. Se recomandă încălzirea uşoară a uleiului pentru a facilita distribuirea în păr. Lăsaţi uleiul în păr timp de cel puţin o jumătate de oră şi apoi spălaţi părul. Modul în care reacţionează părul la uleiul de cocos ne oferă informaţii clare despre porozitate. Cum interpretăm aceste informaţii?

a. Părul cu porozitate redusă va fi neted şi strălucitor deoarece structura sa apreciază uleiul de cocos;
b. Părul cu porozitate medie poate fi mai dificil de periat şi ceva mai tern în comparaţie cu părul sănătos;
c. Părul cu porozitate ridicată va reacţiona negativ la uleiul de cocos, va fi electrizat şi aspru.

• Testul observaţiei – ne vom aşeza în faţa unei oglinzi şi ne vom privi cu atenţie părul. În funcţie de condiţia acestuia, modul cum este aranjat şi cum arată, este foarte uşor de recunoscut porozitatea părului. Care sunt caracteristicile principale ale diferitelor tipuri de porozitate?

a. Părul cu porozitate redusă are nevoie de mult timp pentru a se usca, este difici de ondulat, este foarte greu, lipsit de volum, deşi este neted şi uşor de pieptănat;
b. Părul cu porozitate medie este slăbit, cu tendinţă de despicare, subţiat, fragil, nu foarte strălucitor în comparaţie cu părul sănătos, este ondulat şi devine electrizat în condiţii de umiditate;
c. Părul cu porozitate ridicată este deteriorat, delicat, fragil, foarte uscat, vârfurile sunt de obicei despicate, ondulat, dificil de controlat, tern şi aspru.

Ce ulei de păr să alegem?

Determinarea porozităţii părului este aspectul esenţial în alegerea uleiului potrivit. Doar un produs care se portiveşte bine structurii părului nu va supraîncărca părul şi va oferi efecte imediate şi de lungă durată. Merită să reţineţi că:

  • Părul cu porozitate redusă preferă untul şi uleiurile cu o cantitate mare de acizi graşi saturaţi precum uleiul de cocos, untul de Shea, uleiul de Babassu;
  • Părul cu porozitate medie preferă uleiurile bogate în acizi graşi mononesaturaţi, omega-7 şi omega-9, precum uleiul de migdale dulci, uleiul de argan şi uleiul de avocado;
  • Părul cu porozitate ridicată preferă uleiurile cu conţinut mare de acizi graşi polinesaturaţi, omega-3 şi omega-6, precum uleiul de seminţe de strugure, uleiul de floarea soarelui şi uleiul de seminţe negre.